שוק החשמל בארץ רק הולך ומתפתח ככל שחולפות השנים. התפתחויות טכנולוגיות לצד כניסה לתהליכי הפרטה הובילו לדרישה גדלה בשוק למהנדסי חשמל בעלי רקע במערכות הספק וטכניקות של מתח גבוה. אם שמעתם את המושג מהנדס זרם חזק ואינכם יודעים מה בדיוק המשמעות והאם תחום התמחות זה מתאים לכם, התוכן הבא יעשה לכם מעט סדר בדברים.
מהו מתח גבוה?
כדי להבין את תחום התמחות זה יש קודם כל להבין מהו מתח בגבוה. בישראל מתח מעל 1,000 וולט יוגדר כמתח גבוה. היות והעיסוק בחשמל דורש מקצועיות מטבע הדברים, תקנות החשמל מגדירות את ההסמכה הנדרשת כדי לעסוק בכל אחד מהמתחים הקיימים. לכן כדי לעסוק בחשמל במתח גבוה יש צורך בידע, הסמכה והרישיון המתאים. יש לציין כי טיפול במתח גבוה דורש רישיונות מתאימים ואישורים מיוחדים, כך שלא כל מי שעוסק בתחום החשמל יוכל לבצע עבודות חשמל במתח גבוה.
מה זה מהנדס זרם חזק?
מהנדסי זרם חזק או מתח חזק מתמחים בתכנון מערכות ייצור והולכה. תפקידם לנתב את החשמל ישירות מתחנות הכוח ואל מתקני הצריכה, לרבות סוגים שונים של מבנים או גופי תאורה. בנוסף, הם מנהלים מערכות מורכבות בנמלי תעופה, בתי חולים, מעבדות, בתעשייה וכיוצא בכך. כדי לעבוד כמהנדס זרם חזק יהיה עליכם להיות בוגרי תואר ראשון בתחום הנדסת חשמל ואלקטרוניקה ולהשלים את הלימודים באופן ייעודי. לאחר השלמת התואר בהצלחה, עליכם לקבל רישיון של חשמלאי ראשי מטעם משרד העבודה ובנוסף להיות רשומים בפנקס המהנדסים והאדריכלים תחת מדור זרם חזק.
כדי לעבוד בתחום על המהנדס העתידי לסיים בהצלחה תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה. במהלך לימודי התואר הראשון יהיה על הסטודנט לקחת קורסים הקשורים לזרם חזק. חשוב לציין כי תכנית הלימודים כוללת מספר מקצועות חובה ונבנית על סמך דרישות הרישום בפנקס האדריכלים והמהנדסים תחת המדור של זרם חזק.
לאילו מקצועות יחשף מהנדס זרם חזק בלימודיו?
לאורך הלימודים המשתתפים יכירו ויתנסו בדרכים שונות ומגוונות לייצור אנרגיה. הם ייחשפו לנושאים כמו המרות, הינע חשמלי והארקות. בשלבים מתקדמים יותר הלימודים מעמיקים והתלמידים יחשפו גם לפיתוחים טכנולוגיים חדשניים בתחומי הנדסת אלקטרוניקה, ילמדו כיצד לפקח על מערכות ייצור שונות והכל תוך מזעור הנזק הסביבתי. בין נושאי הלימוד:
- הינע חשמלי
- הארקות והגנות חשמל
- מערכות הספק
- אלקטרוניקה תעשייתית
- שדות אלקטרומגנטיים
- אלקטרוניקת הספק
- המרת אנרגיה
- טכנולוגיות מתח גבוה ונמוך
- ועוד
תחומי העיסוק של מהנדס זרם גבוה
מהנדסי מתח גבוה יכולים להשתלב בעולם התעסוקה בדרכים שונות ומגוונות במסגרת תפקידם הם יבצעו בדיקות מתח גבוה, יוודאו את התקינות והתקינה של לוחות חשמל מתח גבוה, יקפידו על פעולות תחזוקה של מבני מתח גבוה ועוד. כמו כן הם ישתתפו בכנסים והכשרות כדי ללמוד על לוחות חשמל חדשניים בענף, על בטיחות בביצוע פעולות ועבודות במתח גבוה, על לוחות חשמל מוגני פיצוץ ועל הגנות נוספות הקיימות במתח גבוה ועוד.
היכן מהנדס זרם גבוה פוגש אתכם, קהל הלקוחות?
תכנון מתקנים במתח גבוה, בניית לוחות חשמל מוגני פיצוץ, ניהול ופיקוח פרויקטים, הקמת מערכות מוגנות התפוצצות, הקמת תחנות כוח, פיקוח חשמל, גופי חימום תעשייתיים ועוד.
בתחום הנדסת זרם חזק (מתח גבוה) המקצועיות והמיומנות מאוד חשובה. ככל שתהיו מקצועיים יותר כך תוכלו לגשת לכל עבודה בצורה הנכונה, לבסס את מעמדכם, לבנות את המוניטין שלכם כאוטוריטה בתחום ולשמור על מקסימום בטיחות. לכן חשוב ללמוד כנדרש ולעבוד עם כל האישורים והרישיונות הנדרשים.