אספקה ותכנון של ציוד חשמלי מוגן פיצוץ לאזורים בהם קיימת אווירה נפיצה הם תחום ההתמחות של 'רמי רז הנדסה'.
לאחרונה עדים אנו ליותר ויותר מקרים של שריפות במפעלים תעשייתיים עקב דליקות ופיצוץ חומרים דליקים. עם האיום הביטחוני המרחף על ראשינו וטעויות אנוש שמתרחשות, צריך להקדים תרופה למכה ולנסות למנוע בכל דרך את מימושו של האיום.
כמובן כי קודם יש להבין מהו אזור בעל אווירה נפיצה, להגדיר את סיכון הנפיצות ועל ידי כך למנוע היווצרותה של אווירה שעלולה להוביל לכך.
חשמל מוגן פיצוץ צריך לתת מענה כאשר נוצרים תנאים מסוימים, שילוב של תנאי אקלים, טמפרטורה, חומרים כימיים ולחץ אטמוספרי שיוצרים אווירה נפיצה.
כאשר קיים אחוז גבוה של תערובת חמצן וחומרים דליקים יחד מקור לשחרור אנרגיה שיכול ליצור ניצוץ (בין אם הוא מכני, חשמלי או אחר) יש סיכון ממשי להתפוצצות.
יתרה מכך, כל מקום שבו מתבצע ייצור, אחסון ושינוע של חומרים דליקים הינו מקום המוגדר כמסוכן.
תעשיות נפוצות הדורשות פתרונות חשמל מוגני פיצוץ הם:
כאשר רוצים לספק הגנה באווירה נפיצה ישנן מספר מטרות אותן שואפים למלא. זה מתחיל במניעת האפשרות להיווצרותו של מגע בין חלקיו הפנימיים של הציוד והמכשור שעלולים לגרום לניצוץ, מניעת היציאה של דליקה או הפיצוץ מהעטיפה של הציוד בעזרת לכידתם מבפנים ועוד מגוון שיטות ופיתוחים.
דרך ההגנה אותה אנו מספקים ללקוחותינו הינה מתן פתרונות חשמל מוגני פיצוץ.
תחומי הפעילות שלנו מאפשרים לנו למצוא פתרונות חשמליים לכל בעיה או פגע רע שעלול להתרחש.
בחירת ציוד חשמל מוגן פיצוץ היא מלאכת מחשבת המשלבת מספר שלבים, אשר כל אחד ואחד מהם הינו בעל משמעות רבה.
1. בשלב הראשון יש למפות את האזורים ולהגדיר היכן ימוקם הציוד. בשלב זה צריכים להשתתף מהנדס חשמל עם ידע וניסיון בתחום, אנשים האמונים על בטיחות המפעל, אנשי התהליך ועוד גורמים שקשורים באופן ישיר.
2. בשלב שני יש להגדיר את סיווג סכנת הפיצוץ בתוך האזורים שהוגדרו, אזורי סכנת פיצוץ מחולקים לשלוש רמות:
ZONE 0 – באזור זה קיימת תערובת גזים דליקים ואוויר באופן רציף או ברוב שעות היממה. אזור זה הוא ברמת סיכון הגבוהה.
ZONE 1 – באזור זה עשויה להיות תערובת של גזים דליקים ואוויר במהלך עבודה רציפה ותקינה של המתקן או המפעל, אזור זה נמצא ברמת סיכון בנונית.
ZONE 2 – באזור זה עשויה להיות תערובת של גזים דליקים ואוויר רק בתנאים מיוחדים (כגון תקלה בייצור, דליפה וכד') אזור זה נמצא ברמת סיכון נמוכה.
3. בשלב שלישי לאחר שמגדירים את האזורים ומסמנים אותם על גבי מפת אזורים ייעודית יש לפרוט ולבחון לעומק את החומרים השונים הלוקחים חלק בתהליך (על פי איזה תקן, נקודת הבזקה, תחום נפיצות, לחץ אדים של החומר וטמפרטורת הצתה עצמית). נגדיר את סוגי הגזים שעשויים להיות נוכחים בתערובת הגזים הדליקים:
IIA – אצטון, בנזן, מיתאן, פרופאן, בוטאן, אתאן וכדומה.
.IIB – אתילן, גז בישול, גז טבעי וכדומה.
.IIC – אציטילן, מימן וכדומה.
4. בשלב רביעי נגדיר את הטמפרטורה המקסימלית שמותרת לחשיפה לתערובת הגזים:
טמפרטורה מקסימלית מותרת ºC | T- Class דרגת טמפרטורה |
440 ºC | T1- 450 ºC |
290 ºC | T2- 300 ºC |
195 ºC | T3- 200 ºC |
130 ºC | T4- 135 ºC |
95 ºC | T5- 100 ºC |
80 ºC | T6- 85 ºC |
*במציאות, טמפרטורת ההצתה של רוב תערובות הגזים יהיו בתחום של T-1, T-2 ואולם שמירה על רמות טמפרטורה נמוכות ככל האפשר יביאו למערכות בטוחות יותר ויבטיחו שלא תהיה הצתה ספונטנית של תערובת גזים בגלל טמפרטורות גבוהות.
5. לאחר שמצויים בידנו כל הנתונים שישמשו אותנו לקביעת אזורי הסכנה ורמת הסיכון ניתן לגשת לבחירת רמת המיגון וצורת הגנה של הציוד בפני פיצוץ, ניתן לחלק את צורת הגנה בפני פיצוץ ל ארבע קבוצות עיקריות:
ציוד מוגן התפוצצות
בין המוצרים מוגני ההתפוצצות אותם אנו מספקים ניתן למצוא:
כאשר בוחרים לוחות חשמל מוגני פיצוץ חשוב מאוד לשים לב באיזו שיטה מתבצעת ההגנה. לדוגמה, האם מדובר בשיטת EXD, מה יתרונותיה על פני המתחרות, מה החסרונות ומה העלויות. לוחות חשמל צריך לבחור על פי הסיווג המתאים, התאמה לאזור, החומרים הנמצאים בהם, הן הפציצים והן הקורסיביים. כמו כן, יש להתחשב באבק, רטיבות (התזה), קרינת שמש ישירה וזאת על מנת לתת הגנה יעילה, מקסימלית ולספוג פיצוצים פנימיים עם הפחתת הסיכון לסביבה.
ישנה חשיבות רבה למיקום לוחות חשמל. מיקום שיאפשר מענה לנוחות התפעול ומאידך לבטיחות והגנה על הלוח מפני מפגעים.
בחירת לוח חשמל מוגן פיצוץ, סוגו ומיקומו הם חלק מהשירותים שניתנים על ידי המהנדסים רבי הניסיון שלנו.
אמנם נשמע הדבר כעניין שולי אך כאשר נותנים פתרון יש להיות בפרטים הקטנים ולדאוג להגנה מירבית. גם כניסות הכבלים יכולות להיות קרקע פורייה להיווצרות ניצוץ או העברת השריפה..
כניסות כבלים מוגני התפוצצות – עשויים מפוליאתילן מחוזק בסיבי זכוכית (GRP), אבץ ונחושת.
עשוים מפיברגלס או נירוסטה, בגדלים שונים ובהתאמה אישית וייחודית לצרכי הלקוח.
תרמוסטטים קפילרים לתחומים שבין 0 ל-300 מעלות צלסיוס.
לכל הפונקציות החשמליות הנדרשות, עמידים בקרינת UV.
גופי תאורה מוגנים פיצוץ, גופים פלורסנטיים עשויי GRP, תאורת הצפה ותאורת חירום.
כבלי חימום בוויסות עצמי ובהספק קבוע לטמפרטורות עד 700 מעלות צלסיוס.
כבלי החימום ניתנים לחיתוך לאורך מדויק בשטח ועמידים בכימיקלים.
בקרי טמפרטורה ייעודיים לחימום חשמלי – Heat Tracing וכללים בתוכם את כל הפונקציות הנדרשות (התראות על טמפרטורה גבוהה ונמוכה, זרם גבוה וזרם נמוך, הגנות בפני זרם יתר, זרם דליפה, הפעלה מדורגת של מעגלי החימום ואף תחשיב של עלויות החימום בפועל).
מיתוג בעזרת SSR או מגען מכני.
כושר ניתוק עד 100A@600Vac
טווח טמפ' ממינוס 50 ועד 500 מעלות צלסיוס.
בנוסף לציוד מוגן פיצוץ, רמי רז הנדסה מספק ייעוץ מקצועי בנושאי אזורים מוגני פיצוץ, בחירת ציוד מתאים ואיכותי לאזורים נפיצים, בדיקת התאמה לתקן הישראלי ולתקנים בינלאומיים, פיקוח צמוד ופיקוח עליון על ביצוע פרויקטים בנושאי חשמל, מכשור ובקרה באזורים פציצים, בדיקות הפעלה והרצת מתקנים ומסירה לייצור.
מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ מקצועי, עצה מצילת חיים וכל שאלה שיש בנושא.