מהם תפקידיו של חשמלאי בניהול פרויקט התקנה או תחזוקה של פיקוד ובקרה חשמל? כיצד הוא מנהל את הפרויקט מתחילתו ועד סופו? ומה חשוב מאוד לדעת כאשר מעסיקים חשמלאי מורשה?
חשמלאים מורשים
חוקי מדינת ישראל קובעים כי כל העוסק בביצוען של עבודות חשמל חייב להיות מורשה (בעל רישיון חשמל). עבודות החשמל הן רבות ומגוונות ולכל סוגי העבודות השונים קיימים רישיונות המציינים במפורש את סמכויות החשמלאי שברשותו הרישיון. כמובן כי כל העוסק בעבודת חשמל ללא רישיון מתאים עובר על החוק ומבצע עבירה פלילית.
"ביצוע עבודות חשמל" מוגדר כבדיקה, שינוי, תיקון ו/או פירוק מתקן חשמלי כולל השגחה על ביצוע עבודות ועריכת תכניות טכניות לביצוע העבודות.
לדוגמה, טכנאי חשמל מוסמך לתכנן מתקני חשמל הפועלים בזרם של ארבע מאות אמפר, שלוש פזות. לאחר חמש שנות ניסיון יכול טכנאי לקבל רישיון של "בודק 1".
פרויקטים חשמל פיקוד ובקרה
בביצוע עבודות חשמל בפרויקטים גדולים ומורכבים בתחומי התעשייה, מערכות הספק ומתקני חשמל, דרוש נדבך חשוב למקצועיות החשמלאי והוא הניסיון. כאשר מדובר בפרויקטים של חשמל למבנים ומתקני ציבור, בנייני המשמשים למגורים, תאורת דרכים ורחובות, מתקני טיהור שפכים, משרדים, מבני מסחר ועוד יש צורך בפיקוד על ידי מומחים בתחום. מומחיות הינה נגזרת של מקצועיות וניסיון. הניסיון מקנה למידה מתמדת לאורך הדרך ואפשרות בקרה המבוססת על לימוד מעשי.
בלקיחה בחשבון של פעילויות המורכבות ודרישות ייחודיות של מתקנים ספציפיים הם ההבדל בין פרויקט מוצלח לבין כישלון מוכח.
כיצד מנהל החשמלאי פרויקט שקיבל?
כאשר ניגשים לביצוע פרויקט הדורש פיקוד ובקרה למימד הסדר יש תפקיד מרכזי. כל שלב וכל דרישה צריכים לקבל את הזמן שלהם, וחייבים להתבצע לפי רשימת מטלות מסודרת ומוגדרת מראש על ידי מנהל הפרויקט:
- החשמלאי מכין תיק פרויקט שבו יהיו מתועדות כל הפעולות שביצע לאורך הפרויקט.
- חשמלאי ראשי בפרויקט או חשמלאי מפקח, חייב לוודא שכל העובדים שנשכרו הם אכן בעלי הרישיונות המתאימים לעבודה: מתח גבוה, נמוך וכדומה. בנוסף, על החשמלאי לוודא שכל הרכיבים שסופקו והותקנו באתר וכל הרכיבים שחשמלאים או טכנאים אחרים שעובדים בפרויקט משתמשים בהם, מתאימים לתקנים הקיימים.
- תיעוד ורישום מסודר של כל תכניות, רכיבים ומוצרים בהם עשו שימוש באתר (נכון גם לגבי קבלנים אחרים בפרויקט).
- מספור של הכבלים ורכיבים נוספים הינו חשוב מאוד ומסייע לביצוע פרויקט מוצלח. כך ניתן לעקוב אחר תפקידם ובמקרה של תקלה לחסוך זמן יקר.
- בתום ההתקנה, החשמלאי בודק שהמערכת מוארקת כהלכה ובטוחה לשימוש ומכין אותה לביקורת חברת החשמל.
בגמר הפרויקט
שלב חשוב בסיום הפרויקט הוא שלב מסירת הפרויקט ללקוח.
- מדובר במסירת שרטוטים עדכניים, תיק פרויקט מסודר ובו מכלול הרכיבים שהותקנו במבנה או במסגרת הפרויקט, ולא פחות חשוב מזה – תכנית תחזוקה עתידית.